Op 21 en 22 septemer organiseerde Het Gluujende Peerd voor de laatste keer het Moordspel. Onze deelnemers hebben twee dagen kunnen speuren naar de daders van meerdere moorden. Het volledig verhaal kun je hier lezen!

Geloof, Hoop & Liefde,
Van de Hemel naar de Hel,
Wraak, Lust, Hoogmoed, Gulzigheid, Afgunst, Hebzucht en Luiheid

Terborg 1419. We kunnen het niet ontkennen. Het waren roerige tijden voor het straatje dat zich stad mocht noemen. Legden de gebeurtenissen aan het begin van het jaar de basis voor de groei en bloei van Terborg, een half jaar later werd er de basis gelegd voor één van de grootste carrières in de schilderkunst van de lage landen.

En het had heel anders kunnen lopen. Het had misschien heel anders moeten lopen. Wie weet wat moet gebeuren of wat niet moet gebeuren? Gods wegen zijn nu eenmaal ondoorgrondelijk en geconfronteerd met zulke onberekenbaarheid past ons slechts geween en het geknars van tanden.

Want stel je voor dat dat meisje, Liisbet, afgelopen donderdag niet even had opgekeken van haar werk in de Ranonkelput om te kijken naar dat enthousiaste jongetje Coen. Dan had ze ook niet gezien dat achter Coen aan een priester liep: broedere Emmelrick. Dan was ze ook niet achter die twee aangegaan en had ze niet gezien wat ze zag toen ze eenmaal was aangekomen bij de Wisdome. Hoe de twee jonge mensen daarbinnen knielden en hoe de monnik het stelletje zegenende terwijl Coen daarvan getuige was.

ProjectM2019 0Maar Liisbet had wel op gekeken, was wel achter de priester aangegaan en had wel gezien dat daarbinnen in het huwelijk traden Jehanne Mulder en Dries van Aken. Wie Dries van Aken was, wist Liisbet niet, maar Jehanne van Aken-Mulder was, zonder dat die zich daarvan bewust was, tegenstrever in het Liisbets liefdesleven. Liisbet was jaren jonger dan Jehanne, maar ze achtte zich niet bij voorbaat kansloos in de strijd om de -in haar ogen- en ook allen maar haar ogen- meest begeerde vrijgezel van Terborg: Reinoud Edelinc.

Maar er was helemaal geen sprake van een tweestrijd. Want Jehanne van Aken-Mulder was allang beloofd aan Reinoud Edelinc. Dat hadden wederzijdse ouders al lang geleden bepaald. Een win-win-situatie dus. (als die in 1419 al had bestaan). En het was ook geen tweestrijd omdat Jehanne zo te zien een ander had en zo te zien al een tijdje, want het buikje van Jehanne was zo volkomen perfect bolrond, dat duidelijk was dat de bevalling elke moment kon beginnen.

En nog zou er niks gebeurd zijn als Liisbet dit alles voor zich had gehouden. Maar dat deed ze niet. Liisbet greep haar kans en vertrok spoorslags naar villa Edelinc om moeder Aleid Edelinc in te lichten over de vrijgekomen plaats in erfopvolging om zich maar direct als kandidaat schoondochter aan te melden.

En toen was het spreekwoordelijke hek van de spreekwoordelijke dam. Maar dat wist Liisbet niet. Die dacht dat alles nu verder automatisch goed zou komen. Dat bleek een misrekening.

Want Aleid Edelinc is niet de vrouw die je een spaak in de wielen moet steken. En de wielen waren in dit geval het voorgenomen huwelijk tussen haar zoon Reinoud en Jehanne, de dochter van de redelijk vermogende Pier Mulder. Voor een rustige oude dag van Aleid is het noodzakelijk dat dat huwelijk doorgaat op de manier waarop Pier en zij het hebben afgesproken. En als het waar was wat dit jonge wicht haar vertelde, dan moesten er maatregelen genomen worden. Draconische maatregelen. “Zeg tegen je moeder dat ik morgen bij haar kom.” zei Aleid tegen Liisbet. En we kunnen het dat meisje niet kwalijk nemen dat ze vanaf dat moment dacht de nieuwe mevrouw Edelinc te worden.

ProjectM2019 5De volgende dag werd Coen Mulder opnieuw door zijn zus Jehanne uitgestuurd voor hulp. Ditmaal moest halsoverkop de vroedvrouw worden opgetrommeld, want de weeën waren begonnen. Ook de komst van deze Marriken Blijleven ontging Liisbet niet en met dat het kind geboren was, wist Liisbet dat het de naam Gerret droeg. Gerret van Aken, naar de opa van Dries.

Niet veel later weet Aleid het ook, omdat zij juist op bezoek is bij Gughelare, de moeder van Liisbet. Niet om het huwlijk van Liisbet en Reinoud te bespreken, maar omdat Gughelare wonderbaarlijk veel verstand heeft van de werking van kruiden en planten en hoe er drankjes van te bereiden. Er waren er voor minder op de brandstapel terecht gekomen.

En terwijl Aleid met tassen vol flesjes het huisje van Liisbet en Gughelare verlaat, maken Dries en Jehanne in de Wisdome plannen om uit Terborg te vertrekken. Hier is er voor hen geen plaats meer. Brabant is de richting; ‘s-Hertogenbosch het doel. Coen blijft achter bij Jehanne als Dries naar Terborg reist om afscheid te nemen van zijn vrienden en familie, zijn spullen te pakken en nog een keer naar zijn stamkroeg te gaan.

Ondertussen overtuigt Aleid haar zoon Reinoud van de noodzaak van de te nemen stappen. Iedereen die getuige is geweest van het huwelijk van Jehanne en Dries en de geboorte van hun zoon moet weggevaagd worden. Makkelijk en schoon met de drankjes van Gughelare.

ProjectM2019 6Als eerste is het de vroedvrouw die het moet ontgelden. Reinoud weet in het huis van de vroedvrouw een paar drupjes gif in haar drank te doen en weg is ze al. De dag erop weet Reinoud zich meester te maken van Dries van Aken die in zijn stamkroeg 1 met de Jas aan, wat al te opvallend opgeeft over zijn jonge zoon. Reinoud lokt hem een kelder in en sluit hem op. Als hij hem een maaltijd brengt is het de appel die ingestreken is met het gif van Gughelare. Zo gemakkelijk gaat dat. Weg is de concurrent.

Maar Reinoud Edelinc is niet zo nauwkeurig als zijn moeder. Iets te opzichtig heeft hij de weg naar de kelder afgelegd en twee oplettende burgers Reyner en Griete Hoesterlinc zien dat er iets niet deugt. Op hun beurt zijn zij gezien door Aleid Edelinc en juist als Reyner en Griete willen ingrijpen in de kelder, spreekt Aleid hen streng aan. Griete en Reyner vertrekken zonder iets te doen naar hun huis aan de badweg.

ProjectM2019 8Aleid is woedend op haar zoon en beveelt hem direct deze twee getuigen uit de weg te ruimen. Vannacht nog. Met het zwaard van zijn vader vertrekt Reinoud naar de badweg. Midden in de nacht steekt hij het huis van Reyner en Griete in brand en doodt Reyner. Maar Griete weet te ontsnappen. Opnieuw heeft Reinoud half werk afgeleverd, al is er nog tijd. Maar eerst gaat hij nu naar de Wijnhoeve van de Broedere Emmelrick en doet zich voor als dwalende gelovige. De zwakheid van de broeder is bekend: onmatigheid. Eenmaal aan de wijn kent hij geen remmingen en al snel ligt Emmelrick laveloos over tafel. Een kleinigheidje voor Reinoud om Emmelrick te laten verdrinken in zijn eigen wijn.

ProjectM2019 2Onderussen is in de Wisdome de bezorgdheid gegroeid. Jehanne stuurt voor de derde maal haar broertje Coen uit. Ditmaal om Dries te zoeken. Maar wie Coen ook vindt; het is niet zijn jonge zwager. Wel komt hij in een park Reinoud tegen. Woedend valt Coen tegen hem uit en zo klein als hij is, met zijn felheid weet hij het Reinoud even moeilijk te maken. Maar die is veel te sterk voor de kleine Coen en omdat Reinoud ook weet dat Coen getuige is geweest van huwelijk en geboorte, houdt hij hem een tijdlang de hand voor zijn gezicht tot hij rustig wordt.

Dan vindt Reinoud het wel genoeg voor eventjes. Hij trilt van inspanning en emotie en hij heeft rust nodig. Rust die hij kan vinden bij Hilleke, het meisje van plezier in Herberg ‘t Swaentje. Zij ontvangt hem zoals zij altijd haar gasten ontvangt. Licht, luchtig en liefdevol. Maar het kwam niet tot een zwoel samenzijn. Reinoud valt in slaap zodra hij onder haar dekbed schuift. Hilleke laat hem slapen en maakt een krachtig ontbijt voor hem als hij wakker wordt. Want zo is ze ook wel weer. Meisjes als Hilleke weten wat mannen nodig hebben. Maar ze weet ook wat ze zelf nodig heeft en als ze, op zoek naar wat geld, de broekzakken van Reinoud controleert, vindt ze drie flesjes van het gif waarmee hij zijn misdaden heeft gepleegd. Hilleke houdt er eentje voor eigen gebruik.

GrieteDe moeder van Reinoud is onaangenaam verrast als ineens Griete Hoesterlinck voor haar deur staat. Zij beschuldigt Reinoud van de moord op haar man Reyner. Aleid, zoals altijd de rust zelfe, nodigt Griete uit in haar huis. Zodra Griete binnen is rekent Aleid met een klap van een eind hout in de nek af met haar problemen. Zo is ze ook wel weer. Vrouwen als Aleid weten wat problemen nodig hebben.

Als Reinoud in 't Swaentje eindelijk wakker wordt en na een stevig ontbijt aan de deur hartstochtelijk afscheid neemt van Hilleke, is niemand minder dan Liisbet daarvan getuige. En ze ziet dat de man, om wie het haar allemaal te doen is, zich geeft aan een goedkope slet (al denkt Reinoud daar anders over)!

Reinoud keert terug naar huis om daar een draai om zijn oren te krijgen van zijn moeder, waarna hij samen met haar het lichaam van Griete naar buiten sjouwt. Onderwijl klopt Liisbet aan bij Hilleke. Hilleke nodigt, vriendelijk als altijd, Liisbet binnen om een kop warme geitenmelk. Eenmaal binnen vindt en herkent Liisbet het gifflesje van haar moeder. Ze weet wat er in zit en een paar druppels in de melk van Hilleke beëindigt het leven van dit aardige kind.

ProjectM2019 10Ondertussen heeft Jehanne van Aken-Mulder gehoord welke vloek haar en haar geliefden heeft getroffen. Ze pakt haar kind op, wikkelt het in doeken en vertrekt met haar zoete lieve Gerretje naar Den Bosch. 5 dagreizen later arriveert ze er. Ze kan een klein huisje betrekken en Gerret groeit op in rust en vrede. Toch lijken de gebeurtenissen aan hem en zijn nageslacht als Karma te blijven kleven. Want 30 jaar later wordt zijn zoon Jeroen geboren, beter bekend als Jeroen Bosch, die keer op keer de 7 hoofdzonden en de slechtheid van de mens tot onderwerp van zijn schilderijen zal nemen. Dat kan geen toeval zijn.

De cast van het Moordspel 2019:

Personages 

 • ProjectM2019 1Liisbet: Amy
 • Coen Mulder: Twan
 • Broedere Emmelrick: Jos
 • Jehanne van Aken- Mulder: Jill
 • Dries van Aken: Jesper
 • Reinoud Edelinc: Pieter
 • Aleid Edelinc: Jeannette
 • Pier Mulder: Toon
 • Marriken Blijleven: Jetske
 • Gerret van Aken: Pop
 • Gughelare: Heleen
 • ProjectM2019 12Reyner Hoesterlinc: Klaas
 • Griete Hoesterlinc: Jilke
 • Hilleke: Hieke

Getuigen Spelers

 • Annyoes & Jacomine: Annebel & Juliët
 • Betken & Zoeteke: Carina & Fenny
 • Heijn & Trude: René & José
 • Marten & Beerte: Mees & Isis

Informanten Spelers

 • Sien de Raet: Houkje
 • Snep, Spiker en Stuucs: Pien, Tiddo & Okke
 • Braem & Beernt (Stadswachten): René & Richard