Lees in onderstaand artikel de achtergronden van het misdrijf tijdens Project M 2017. Wat is er precies aan vooraf gegaan? Wat gebeurde er de afgelopen dagen in Terborg? Welke personages speelden een rol in het spel? Welke locaties moesten onze speurders vinden?

Het Verhaal - Wat vooraf ging

De vlucht

LoederHet was een onrustige maandagochtend, begin juni 1991. In de kleine uurtjes vertrekt een volgepakte Volvo 960 langzaam en zo zachtjes mogelijk uit de Frisohof. Volgepakt met mensen, volgepakt met spullen en volgepakt met geld. In de Volvo zitten Antoniëtta Olivet Ibañez, haar man Gijsbert van der Beek en hun drie kinderen Fernando, Estuardo en Barbara-Maria. Respectievelijk 16, 12 en 8 jaar. Zij kijken om en geen van allen denkt ooit nog dit huis, deze straat en dit stadje terug te zien. Maar voor één van hen zou dat heel anders lopen.

De familie Peppink

Dezelfde nacht, in een andere plaats in Terborg vertrekt ook heel stilletjes een auto. Een auto volgeladen met spullen. Volgeladen met mensen. Maar zonder een rooie cent. Gerard Peppink (Herman Thomassen), zijn vrouw Jeannet met hun twee kinderen Gonnie (Esther Kuiperij) en Stijn (Marc Tangelder) rijden berooid het stadje uit waar ze zo lang gelukkig geleefd hebben. Het is Jeannet geweest die het ongeluk over hen heeft afgeroepen. Al zal Gerard dat altijd blijven ontkennen. Want ook hij heeft zich uiteindelijk laten meeslepen door de enthousiaste verhalen van zijn vrouw om hun geld te beleggen tegen een ongelooflijk hoge rente. Eerst was dat goed gegaan. De eerste 60 gulden waren snel verdiend. En toen dat 300 gulden werden, hoefden ze niet na lang te denken om hun hele vermogen -misschien wel juist omdat het grotendeels zwart geld was- te beleggen in de veilig gewaande armen vanAntoniëtta van der Beek. En toen was het mis gegaan en kwam er geen geld meer binnen. Eerst hadden ze er zich geen zorgen om gemaakt. Maar naarmate de tijd verstreek kwamen die zorgen er wel en werden groter en groter. Ze konden bij niemand terecht om te klagen; hun geld was immers zwart. En zo kwam het onvermijdelijke moment dat ze moesten capituleren. Vol schaamte maar zonder geld verlieten ze Terborg; hun zorgeloze leven inruilend voor een nieuwe, harde realiteit. Voor Jeannet was die realiteit te zwaar om te dragen en zij maakte in de herfst van 1992 een eind aan haar leven. Daarmee werd het gezin nog meer op de proef gesteld. Een proef overigens, waarvoor vader Gerard en zijn kinderen Gonnie en Stijn glansrijk slaagden. Het noodlot dreef hen niet uit elkaar; integendeel, het smeedde een onbreekbare band tussen de drie gezinsleden. Zij richtten hun leven zo praktisch mogelijk in, leefden van wat hen geboden werd en waren gelukkig met elkaar. Vader Gerard hadden dan geen geld om zijn kinderen te laten studeren; beiden werden tevreden vaklui; Stijn in de bouw en Gonnie in haar hondentrimsalon. Zo leek het lot een positieve draai te hebben gegeven aan hun levens ver weg van Terborg.

Nieuwe tegenslag

Tot het lot in 2007 opnieuw een wending nam. De vergeetachtigheid van Gerard Peppink was iedereen in zijn omgeving wel opgevallen en er werd maar mee aan gelachen, maar toen hij steeds vaker dezelfde vragen stelde en dezelfde verhalen vertelde werden Gonnie en Stein bezorgd. Ze waren de mensen er niet naar om er om heen te draaien. Het zou best kunnen zijn dat Gerard langzaam aan het dementeren was geslagen. Daarover konden de doktoren nog geen uitsluitsel geven, maar voor Gerard was het duidelijk. En met zijn kinderen had hij het moeilijkste gesprek van zijn leven. Daarin gaf hij te kennen dat hij graag naar zijn Terborg terug wilde. Uiteindelijk.
Vanaf die dag zijn Gonnie en Stijn zich gaan beraden hoe die wens in vervulling kon gaan. Zij kenden Terborg niet zo goed maar halverwege 2011 waren ze er dan toch, na een aantal bezoeken, achter dat het Antonia wellicht een perfecte plek zou zijn voor Gerard om zijn laatste dagen door te brengen. Goed verzorgd, midden in het stadje van zijn jeugd en met genoeg tijd om rondgereden te worden en wellicht gelukkige momenten te kennen.

Maar wie zou dat betalen?

OpaGonnie en Stijn hadden nooit iets geweten over het verloren fortuin. Gerard had hen uiteindelijk allemaal uitgelegd toen zij hem die vragen daarover durfden te stellen. Ze hadden het allemaal aanhoord en gezien dat hun vader er vrede mee had. Hun leven was gelopen zoals het gelopen was en ook zij hadden er vrede mee. Maar nu niet meer. Nu was het tijd om het evenwicht te herstellen. Met het geld dat ze hadden kon Gerard best worden opgenomen in het Zorgcentrum Antonia, maar voor de lange termijn zou dat niet voldoende zijn. En ze besloten: niemand minder dat Antoniëtta zou gaan betalen voor de verzorging van Gerard Peppink. Je kunt van Gonnie en Stijn zeggen wat je wilt; maar internet kende weinig geheimen voor ze. En het lukte hen dan ook om een spoor naar Antoniëtta op te pikken. Al was het een dun spoortje: haar oudste zoon Fernando van der Beek (Pieter van Dijk). Het kostte Gonnie en Stijn wel de nodige moeite om Fernando te overtuigen van de noodzakelijkheid en de onontkoombaarheid van hun eis dat Fernando’s moeder, Antoniëtta , geld zou gaan betalen voor de verzorging van hun vader.

Fernando’s geschiedenis

Want Fernando ontkent dat zij dat geld zou hebben. En hij vertelt het verhaal hoe het hen vergaan zou zijn. Ja, ze zijn gevlucht met het gezin. Maar onderweg moest hun jongste zus Barbara-Maria naar opa en oma van der Beek in Eindhoven gebracht worden. Daar werd ze achtergelaten, waarna het gezin zelf doorreed naar België. Fernando en zijn broertje Estuardo en ook hun moeder begrepen niet waarom dat moest, maar vader Gijsbert stond er op.
Eenmaal neergestreken in België in de omgeving van Hoei, zouden daar ze blijven tot de storm was overgewaaid. Ze hadden geld genoeg inderdaad om van te leven. Dat erkende Fernando wel, maar op een dag was vader weg. Onvindbaar. Het was een vreselijke week geweest waarin ze leefden tussen hoop en vrees. Hadden schuldeisers Gijsbert ontvoerd? Had de politie hem ten lange leste dan toch gevonden? Niks daarvan. Vader Gijsbert bleek in Zuid Amerika te zitten. Gevlucht met zijn secretaresse, met al hun geld en met zijn jongste dochter Barbara-Maria. Zijn vrouw Antoniëtta en zijn beide andere kinderen Fernadno en Estuardo liet hij aan hun lot over. “Mavomannetjes” had hij zijn zoons altijd al minachtend genoemd. Fernando zou het inderdaad nooit schoppen tot topman van een grote multinational. Estuardo en Fernando waren nog een paar jaar blijven wonen bij hun moeder Antoniëtta, maar uiteindelijk hadden ze geen zin meer steeds in de problemen te komen door haar leugens en bedrog. Een manier van leven die zij als geen ander beheerste niet kon verlaten.”

Chantage

GasGonnie en Stijn hadden van het hele verhaal van Fernando niets geloofd en dreigden hem en zijn gezin vreselijke dingen aan te doen als hij niet zou betalen. Ze lieten Fernando geen keuze en uit angst dat zijn gezin iets zou overkomen beloofde hij hen het geld: 500.000 euro. Eerst probeerde Fernando het geld met een aantal plofkraken bij pinautomaten in de buurt van Terborg bij elkaar te brengen. Maar zonder succes. Plofkraken, zo wist hij waren wel vol effect maar waren ook weinig effectief. De opbrengst was steeds schamel geweest. Keer op keer moest hij bij Gonnie en Stijn uitstel van betaling aanvragen. Tot op de dag dat hij weer geen geld kon leveren en zijn middelste dochter Eva ontvoerd werd. Fernando is ten einde raad als hij een foto ontvangt waarop het lijkt alsof Eva al dood is. “Je Laatste kans. 15 september. 16.45 uur. Vinylfabriek Terborg. Het hele bedrag.” staat er op.

Voodoo

Tatto2Een kind ontvoeren is makkelijk. Het stil houden is ingewikkeld. Daarom was het voor Gonnieen Stijn een geluk dat ze in aanraking kwamen met Nadine en Hannah van Tattooshop  Inktfected. Hoe het precies gebeurde is nooit bekend geworden; was het Gonnie’s intuïtie? Was het iets voor het raam dat Stijns oog trof? Hoe dan ook, ineens was die vraag er: “Hoe goed zijn jullie in Voodoo? Eerst ontkenden Nadine en Hannah ook maar iets met die duistere magie te maken te hebben, maar toen Gonnie en Stijn vertelden over het onrecht dat hen in hun jeugd was aangedaan en dat ze dat onrecht wilden herstellen en dat ze daarvoor hulp nodig hadden waren Nadine en Hannah zeker geneigd te helpen. Heel langzaam gaven zij toe bedreven te zijn in vervloekingen die mensen geheel wilsonbekwaam konden maken, ja, zelfs zodanig in een schijndood konden brengen dat zelfs een arts zou zweren dat zij echt dood waren. Met zo’n vloek wilden -zo zeiden ze- Gonnie en Stijn het “evenwicht herstellen”. Hannah en Nadine gingen akkoord. Alles voor het goede doel. Hannah en Nadine spreken op de speciaal daarvoor ingerichte zolder boven de Tattooshop een perfecte vloek uit die ze opvangen in een voodoopop en -spijker. Beide geven ze aan Gonnie en Stijn in de vaste overtuiging het universum een dienst te hebben bewezen. Hadden ze echter geweten dat het een kind was waar Gonnie en Stijn de vloek op wilden toepassen, dan hadden ze zeker anders gehandeld.

Fernando

CaravanFernando wil, ten einde raad, nog een plofkraak uitvoeren bij de Rabobank in Silvolde. Maar het loopt anders. Hij redt het niet -technisch probleem- om in de nacht van 14 op 15 september de boel de lucht in te laten springen en moet op 15 september naar Gonnie en Stijn toe om uitstel te vragen. Ondertussen verplaatsen Gonnie en Stijn Eva naar Terborg. Daarvoor hebben ze de caravan die ze wel vaker gebruiken als ze naar hun vader gaan. Die parkeren ze dan vlakbij het Antonia. Dit keer gaan ze echter eerst langs de kerk in de Hoofdstraat. Gonnie en Stijn weten dat het deurtje naar de tuin open is. Dat hebben Hannah en Nadine gedaan. Zij hebben een paar weken geleden de sleutel van het tuindeurtje gevonden en goed bewaard. Voor je-weet-nooit-wanneer. Voor vandaag dus. Ze bereiden de ligplaats van de vervloekte voor met kruiden en tekens en zorgen dat niets de rust kan verstoren. Gonnie en Stijn laten Eva in het huisje achter, draaien de deur op slot en gooien de sleutel bij Hannah en Nadine in de brievenbus. Dan parkeren ze de caravan bij de parkeerplaats van Hercules en de auto van Gonnie en Stijn wordt onopvallend bij de Lidl geparkeerd. Het weekend kan beginnen.

Het Verhaal - Vrijdag 15 september 2017

logovfIn de Vinylfabriek in Hoofdstraat hebben ze afgesproken. Om 16.30 uur. Gonnie en Stijn en Fernando. Fernando zal daar een tas met geld overdragen aan Gonnie en Stijn. Stijn is er al. Dan komt Gonnie binnen. Ze doen of ze elkaar niet kennen. Dan komt Fernando binnen. Zonder tas. Zenuwachtig. Stijn loopt naar hem toe en vraag waar het is. Gonnie koopt ondertussen een LP. Fernando zegt dat hij meer tijd nodig heeft. En probeert uitstel te krijgen. Stijn vraagt of hij gek is. Of hij niet weet wat er op het spel staat? Fernando is woest maar kan niks doen. Stijn waarschuwt hem dat het geld er morgen moet zijn. Voor 17.00 uur. Dan verlaat hij de winkel. En verdwijnt richting kerk. Fernando verdwijnt richting Gaanderen. Als laatste verlaat Gonnie de winkel. Zij legt de LP met het tasje van de Vinylfabriek in de Auto bij de Lidl.

Het Verhaal - Zaterdag 16 september 2017

SlachtofferOm 7.10 uur komt er een melding op alarmnummer 112 binnen. Een vrouw, duidelijk in paniek belt met de mededeling dat ze een meisje gevonden heeft, een kind nog. Ze denkt dat ze dood is en ze vraagt om hulp. Meteen begeven ambulance en politie zich naar de Hoofdstraat in Terborg en achter de kerk, of beter gezegd, aan de zijkant ervan in een nogal verwilderde tuin, vinden agenten en ziekenbroeders inderdaad een meisje. De omstandigheden waarin het kind zich bevindt is niet oncomfortabel. Ze ligt in een soort speelhuisje op een matras. Om haar heen een keur van vreemde voorwerpen en tekens. Uitgebrande of nog flakkerende kaarsen zorgen voor warmte in het huisje. Toch kunnen de ziekenbroeders en de later opgeroepen arts niets anders constateren dan dat het kind niet meer leeft. Wat meteen opvalt is dat de lichaamstemperatuur van het kind relatief hoog is.
Alsof ze nog maar net is overleden. Ook ontbreekt elk spoor van geweld. De politie ziet zich voor de vraag gesteld of het hier een natuurlijke dood betreft of dat er sprake is van moord dan wel doodslag.
Het lukt de politie niet om het kind te plaatsen in een sociale omgeving. Elk teken dat zou kunnen wijzen naar de identiteit van het kind, ontbreekt. Ook als een foto van het kind door de computers van de politie wordt gehaald is er geen match. De politie staat voor een groot raadsel. Nergens een aanknopingspunt voor de recherche. Of het moet de parkeerkaart zijn, die gevonden werd voor de deur naar de kerktuin. Dit begon er uit te zien als een zaak voor Inspecteur Witteveen (Aad Witteveen) en Inspecteur Geven (Jop Geven).

Ondertussen op de zaterdag

ZoutGonnie en Stijn hebben een rustige dag. Ze gaan ‘s ochtends om 09.30 uur koffie drinken bij hun vader in het Antonia. Als het mooi weer is gaan ze met hem op het terras bij het Antonia zitten. Af en toe helpen ze hem wat met zijn medicijnen of met zijn drinken. Ze zijn vol vertrouwen dat het goed komt en dat na vandaag de problemen voorbij zijn. Maar dan hebben ze toch even buiten het zorgcentrum gerekend als mevrouw Addy Kolkman hen komt zeggen dat het nu toch wel tijd wordt dat de rekening moet worden voldaan. Anders moet meneer Peppink aan het einde van de maand toch naar een andere vorm van zorg omkijken. Dat verhoogt de druk op Gonnie en Stijn. Gonnie trekt zich af en toe terug in hun caravan terwijl Stijn al dan niet met vader de stad in loopt. Daar ziet Stijn dat er veel politie is en hij gaat naar de Crime Scène. Daar hoort hij wat er gebeurd is. In lichte paniek belt hij Gonnie en gedrieën zoeken ze een plekje op een terras waar ze ogenschijnlijk rustig maar opgewonden de toestand bespreken. Uiteindelijk concluderen ze dat er niets aan de hand is. Als ze het geld krijgen zullen ze Eva opwekken
(met Himalayazout, zo weten ze) Als ze het geld niet krijgen zal Eva als dood begraven worden en zal de wraak ook voltrokken zijn.

Ondertussen bij Fernando

RaboRond de klok van 11 uur is Fernando uit Silvolde gekomen. Hij heeft geslapen in zijn auto bij de Rabobank in Silvolde maar die definitief de geest gegeven heeft. En dan is een Plofkraak een onzalig plan. Hij is vast van plan opnieuw uitstel te vragen. Desnoods dat ze samen… Ach, hij weet het niet meer. Fernando besluit eerst bij de Roode Leeuw koffie en een hapje te bestellen. Daar komt hij Maartje Nijman tegen. Die herkent hem meteen! Van vroeger. Ze is altijd al goed in gezichten geweest. De gezellige praat van Maartje Nijman doet Fernando goed en eerlijk gezegd ook het praten over vroeger. Hij was 16 toen hij Terborg gedwongen verliet dus veel kan hij zich wel herinneren. Ze besluiten samen door Terborg te lopen om te zien wat er allemaal veranderd is. Maartje betaalt! Zij voelt zich de gastvrouw. Opgewekt verlaten ze de Roode Leeuw. Maar Fernando vergeet daar een notitieboekje met aantekeningen en foto’s van de Pinautomaten waarop hij het voorzien heeft. Een attente ober pakt het boekje op en bewaart het achter de bar; nooit te beroerd om het aan speurders
te laten zien. Nietsvermoedend gaan ondertussen Fernando en Maartje alle terrassen en café’s van Terborg af. Daarna gaan zij weer ieder huns weegs.

Maartje

Zal vandaag weer Gonnie en Stijn ontmoeten. Zij weet dat ze hier zijn om hun vader in het Antonia te bezoeken. Deze informatie deelt ze graag met speurders, die daarmee naar het Antonia kunnen worden geleid.

Overigens 

Pop2De kamer van meneer Peppink mag ook niet zomaar betreden worden. Ook daarvoor moet een huiszoekingsbevel worden aangevraagd. In zijn kamer bevindt zich de voodoopop!

Melding om 11 uur vanuit de inspecteurs

Telefoontje van het Forensisch Instituut. Heel bijzonder. Temperatuur van de dode daalt nauwelijks.

Nadine en Hannah

Schrikken enorm als ze horen dat degeen die ze vervloekt hebben een kind is. Speurders die dat uit hen weten te trekken kunnen rekenen op een beloning: Het tegengif tegen de vloek “Strooi Himalayazout over de voodoo-pop en over de voodoo-spijker. Als de spijker dan in de pop wordt gestoken, zal het kind weer leven”

Personages in het spel

 • Gerard PeppinkInspecteurs
 • Gonnie
 • Stijn
 • Fernando van der Beek
 • Nadine
 • Hannah
 • Inspecteur Witteveen
 • Inspecteur Geven
 • Maartje Nijman

Acteurs

 • Herman ThomassenMaartjeNijman
 • Esther Kuiperij
 • Marc Tangelder
 • Pieter van Dijk
 • Nadine
 • Hannah
 • Aad Witteveen
 • Jop Geven
 • Addy Kolkman
 • Maartje Nijman (foto rechts)

Materialen

 • LPEen voodoopop en -spijker
 • De sleutel van het tuindeurtje
 • De LP met het tasje van de Vinylfabriek
 • Een melding op alarmnummer 112
 • Parkeerkaart
 • Himalayazout
 • Een notitieboekje met aantekeningen
 • Foto’s van de Pinautomaten

Lokaties

 • Zorgcentrum Antonia
 • Pinautomaten in de buurt
 • Tattooshop Inktfected
 • SchedelZolder boven de Tattooshop
 • Rabobank in Silvolde
 • De caravan
 • De kerk in de Hoofdstraat
 • Het deurtje naar de tuin naast de kerk
 • Auto van Gonnie en Stijn bij de Lidl
 • Vinylfabriek in Hoofdstraat
 • Auto bij de Rabobank in Silvolde
 • De Roode Leeuw
 • Alle terrassen en café’s van Terborg
 • De kamer van meneer Peppink