Op 6 en 7 juli 2012 vond in Terborg een bijzonder evenement plaats. Aan de voet van De Paasberg werd Het Gluujende Peerd worden opgevoerd, een openluchttheater voorstelling over en door Terborgenaren. Het evenement werd georganiseerd door een aantal ervaren Terborgse vrijwilligers, in totaal deden ruim 90 vrijwilligers mee aan het evenement. Het oorspronkelijke verhaal van Het Gluujende Peerd was weliswaar de "oude stadslegende" van Terborg, het openluchtspel speelde zich echter af in een hedendaags Terborg.

AxJK8v1CIAIHRw2Het is de week voor Hemelvaart en het stadje maakt zich op voor het sportevenement van het jaar: Het A-juniorentoernooi. Een beetje vroeger dan gepland arriveren daarvoor uit Apeldoorn al de drie eerste bezoeksters, die zich genoodzaakt voelen dan maar een hele week in Terborg te blijven. Een week om nooit te vergeten. Want juist deze week presenteert wethouder de Beuk, samen met projectontwikkelaar de Wilde, haar plannen om Terborg te behoeden voor de gevolgen van "de krimp". Plannen die helemaal niet in goede aarde vallen bij de inwoners en een heuse demonstratie is dan ook het directe gevolg. Als daarop het dochtertje van de Wilde verdwijnt en de projectontwikkelaar de bewoners van Terborg beschuldigt dat zij haar als onderpand in de onderhandelingen gebruiken is er helemaal niemand meer die nog aan het voetbaltoernooi denkt.

En ondertussen klinkt het gerommel vanuit het binnenste van de Paasberg steeds luider en stijgt de temperatuur tot ongewone hoogte voor de tijd van het jaar.

Bezoekers zagen een hedendaags stuk, met herkenbare personages en even herkenbare situaties in een heel herkenbaar Achterhoeks stadje. Zo herkenbaar dat het allemaal ook wel eens echt waar had kunnen zijn. Het evenement was een groot succes. De 1200 kaarten waren een week voor de voorstelling volledig uitverkocht.

De organisatie besloot daarna om vaker evenementen te organiseren zoals Project M, Sylvesterparty, 1 april grappen en de WischKwisch. In 2019 zal er in het kader van Terborg 600 wederom een openluchtspel worden georganiseerd.