Op 19 september is het voor de derde keer raak in Terborg. 's Morgens vroeg wordt door een toevallige passant het lichaam gevonden van een onbekende. Wie is het? Waarom is juist hier het lichaam gevonden? Wie heeft dat op zijn geweten? Vragen die de politie in zijn eentje niet kan oplossen. Zeker niet in de korte tijd die ze heeft.

''s Middags om 16 uur zal namelijk de rechter alle verdachten voor zijn balie zien verschijnen en een uitspraak moeten doen. Daarom roept de politie de hulp in van 120 vrijwillige rechercheurs die zullen helpen deze zaak op te lossen.

Het betreft hier gelukkig niet een echte moord, maar de derde aflevering van Project M, het grootse moordspel dat ieder jaar in Terborg wordt gespeeld en het hele stadje een dag lang aardig op zijn kop zet. Want iedereen kan de dader zijn. Iedereen is verdachte en kan door de ijverige rechercheurs worden ondervraagd over hun gedragingen en bewegingen van de afgelopen 48 uur.

De rechercheurs, allemaal gekleed als de beroemde speurders uit de historie, krijgen niets anders aangereikt dan de situatie die ze op de crime-scene aantreffen. Zoals echte politiemensen. Van daaruit moeten ze door eigen onderzoek, mogelijke scenario’s ontwikkelen en uitwerken om te bekijken of ze langs een van die lijnen de waarheid kunnen ontrafelen. Niet voor niets dat dit jaar ook een team van de Politieschool in Apeldoorn deel zal nemen. Een goede casus! De ervaring leert dat Project M voor de deelnemers 6 prachtige intensieve uren werk oplevert, maar daarna nog voor weken lang gespreksstof.

De rechtszaak is vanaf 16 uur door iedereen gratis bij te wonen in de grote zaal van het verpleeg- en revalidatiecentrum St Antonia in Terborg. Gegarandeerd een hilarische ontknoping van een spannende dag.

Overigens zijn er ook nog enkele plaatsen vrij voor teams van speurders.